Go to Top

Vijf jaar Voetreflex praktijk

Ruim acht jaar geleden besloot Gerrie van den Munckhof haar baan als facilitair manager bij het Odapark op te geven. “Tijd voor het gezin en tijd voor iets nieuws”, blikt zij terug. “Ik ben toen gestart met de opleiding voetreflexologie en heb nu vijf jaar een eigen praktijk aan huis.”

Reflexzonetherapie (of reflexologie) gaat uit van specifieke zones op het lichaam, namelijk de handen, voeten, oren en gezicht. Deze reflexzones hangen nauw samen met alle organen, spieren, zenuwen en andere onderdelen van het lichaam. Door het behandelen van de reflexzones, bijvoorbeeld met speciale drukpunt- en massagetechnieken, kan een reactie/prikkel worden gestimuleerd in het lichaam en daarmee op de plek(ken) waar de klachten zich bevinden. “Door de reactie krijgt het lichaam veel beter de kans om het natuurlijke, zelfherstellende vermogen aan te spreken”, legt Gerrie uit. “De klachten kunnen daardoor (sterk) verminderen of verdwijnen.”

Bij reflexzonetherapie wordt niet alleen de klacht of symptomen behandeld maar wordt de mens/cliënt als een geheel bekeken. “Geest en lichaam moeten weer in balans komen.”

Reflexzonetherapie kan bij een groot aantal klachten worden toegepast, waaronder: hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten, stress, vermoeidheid, maag- en darmstoornissen, hyperactiviteit, hormonale stoornissen (overgangsklachten en klachten na een bevalling) en andere klachten zonder duidelijke oorzaak. De therapie is geschikt voor jong en oud en kan ook een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde of in het kader van preventie (het voorkomen van klachten). Gerrie heeft zich de afgelopen jaren verder gespecialiseerd. Vele studies hebben bijgedragen aan het verder ontwikkelen van haar praktijk. “Bovendien ben ik aangesloten bij de VNRT, de brancheorganisatie die tevens toezicht houdt op de kwaliteit van de therapeuten.”

Reflexzonetherapie wordt door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed. “Je dient dan wel een aanvullend pakket te hebben met een vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Het wettelijk verplichte eigen risico is niet van toepassing voor aanvullende zorg.”

Artikel in nieuwsblad Peel en Maas van 1 februari 2018.